
12 marca klasa 2b uczestniczyła w miejskim projekcie edukacji żywieniowej ,,Wiem,co jem!”. Celem warsztatów jest promowanie zdrowego odżywiania się wśród uczennic i uczniów klas drugich szkół podstawowych poprzez edukację żywieniową, rozwijanie umiejętności kulinarnych, a także kształtowanie potrzeby szanowania żywności i osób ją przygotowujących. Warsztaty obejmuję cykl trzech spotkań, a więc czeka nas jeszcze kulinarna podróż podczas kolejnych zajęć.
Program warsztatów obejmuje:
Dobre śniadanie w domu i w szkole. Na zajęciach rozmawiamy o tym co jeść i po co jeść śniadania i drugie śniadania. Poruszamy także tematykę odpowiedniego nawodnienia oraz aktywności fizycznej.
Szanuję żywność. Na zajęciach zwracamy uwagę na kształtowanie potrzeby szanowania żywności i osób, które ją wytwarzają, a także zachęcamy uczennice i uczniów do ograniczania marnowania żywności. W tym celu wykorzystujemy wiele praktycznych przykładów np. pokazujemy ile czasu i pracy wymaga wyprodukowanie żywności, a potem przygotowanie z nich szkolnego obiadu. Zwracamy także uwagę na to, jak wiele surowców i zasobów planety marnuje się, kiedy ludzie wyrzucają żywność.
Wiem, umiem, rozumiem – warsztaty kulinarne. Na tych zajęciach uczennice i uczniowie z pomocą trenerów przygotowują proste i zdrowe śniadania: zielony koktajl owocowo-warzywny, pastę kanapkową oraz kolorową sałatkę. Przygotowane samodzielnie zdrowe potrawy uczennice i uczniowie próbują zawsze z dużym entuzjazmem.
Drugoklasiści są bardzo zainteresowani tematyką warsztatów, zadają wiele pytań, a dodatkową atrakcją i „osobą prowadzącą” jest maskotka, kosmita – Felek, który pomaga dzieciom poznać i zrozumieć tajniki zdrowego stylu życia.