Szkoła promująca zdrowie

Warsztaty dla uczniów prowadzone przez członków Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

W dniach 18-19.12.2017 roku uczniowie klasy 5c, 4c, 5b oraz 2a wzięli udział w warsztatach robienia słodyczy bez cukru. Zajęcia prowadzone były przez członków Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru. Dzieci uczestniczyły również w warsztatach rysowania i drukowania ozdób na choinkę w 3D Fundacji Szkoła Szczęścia.pl
Słodka masa, z której robione były ozdoby, wszystkim smakowała. Na szczęście organizatorzy mieli odpowiedni zapas produktów i uczniowie wrócili do szkoły z pudełeczkami wypełnionymi zdrowymi słodkościami.

Dużą frajdę sprawiło tworzenie choinki za pomocą pisaka 3D. Jak się okazało, wcale nie było to łatwe.

Wiem, co jem

W dniu 1.12.2017 r. w klasie 2b odbyły się zajęcia edukacyjne o zdrowym stylu życia w ramach kampanii społecznej „Wiem, co jem” organizowanej przez Centrum Komunikacji Społecznej Urzędu m.st. Warszawy. Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie przygotowali pyszne i zdrowe dania warzywne.

Owocowo – warzywne szaleństwo

Zastanawialiście się, jak połączyć matematykę z burakiem? Zapytajcie klasy 6a! Jeśli chcecie rozszyfrować etykiety na produktach, koniecznie poproście o pomoc uczniów klasy 6b! Ekspertami od paprykowych łamigłówek i krzyżówek jest bez wątpienia klasa 4a, a uczniowie klas 1c, 3d, 3a i 3b zapewne do tej pory wspominają wspólne zdrowe biesiadowanie! Z kolei kwaśne minki 5a mówią same za siebie. Czyżby za dużo cytryny?

Jeśli zastanawiacie się, o co chodzi, już śpieszę z wyjaśnieniem. W taki oto sposób w dniach 27.11.2017 – 01.12.2017 świętowaliśmy w szkole Tydzień Warzyw i Owoców. Nasza placówka, która należy do programu Szkół Promujących Zdrowie, postanowiła zorganizować szereg akcji zachęcających do zdrowego żywienia. W każdej klasie odbyły się zajęcia dotyczące prawidłowego odżywiania oraz zdrowego stylu życia. Przebieraliśmy się w kolory owoców i warzyw, przygotowywaliśmy smaczne i zdrowe śniadania, ciasta oraz soki. Powstały też liczne prace plastyczne, które można podziwiać na szkolnej wystawie. Te i inne pomysły na zdrowe jedzenie i zdrowy styl życia można podziwiać na zdjęciach. Zachęcamy do obejrzenia przepysznie kolorowej relacji fotograficznej.

 

 

 

 

 

 

Siódmiak Camp – Największa Lekcja WF-u

W dniu 12 listopada 2017r dziesięciu uczniów z klas 7 uczestniczyło w imprezie pod nazwą Artur Siódmiak Camp – Największa Lekcja WF-u. W lekcji wzięło udział ok. 8 tys. dzieci z całej Polski. Główny nacisk podczas lekcji  był położony na piłkę ręczną, ale zajęcia miały przede wszystkim pokazać dzieciom, ile radości może dać sport.  Zajęcia zaczęły się od rozgrzewki, jak na szkolnej lekcji WF-u, a potem przez 45 minut dzieci wykonywały w jednym miejscu różne ćwiczenia, spędzając ciekawie czas.

==============

Dzień Jabłka
Dnia 19.10.2016 roku obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Jabłka. Jako szkoła należąca do Mazowieckiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie już czwarty raz ( po Dniu Marchewki, Pomidora i Dyni) świętowaliśmy Szkolny Dzień Warzyw i Owoców. Uroczystość odbyła się w sali gimnastycznej, która na dwie godziny zamieniła się w kolorową krainę odzwierciedlającą różnorodne barwy naszych narodowych owoców. Wszyscy uczniowie prezentowali wiersze i piosenki, do których powstały także układy taneczne. Dzieci przygotowały również przepisy oraz przepiękne prace plastyczne zawierające informacje o wartościach odżywczych jabłek. Następnie plakaty zostały zaprezentowane na wystawie szkolnej.
Serdecznie dziękujemy dzieciom i nauczycielom za aktywny udział w naszym kolorowym Dniu Jabłka, a wszystkich chętnych zapraszamy do obejrzenia wystawy, która będzie dostępna do 3. listopada na parterze naszej szkoły.

Wystawa ” Dzień jabłka”

Zielona Kraina

Dnia 7.11.2016 r. w klasach czwartych odbyły się warsztaty kulinarne w ramach Zielonej Krainy  – Ogólnopolskiej Akcji Promującej Edukację Żywieniową Dzieci i Młodzieży.         Po omówieniu piramidy żywienia i przypomnieniu o kilku ważnych zasadach prawidłowego odżywiania się, dzieci wraz z organizatorami przygotowały pyszny zielony koktajl (składniki: szpinak, jarmuż, gruszka, banan, woda), kolorową sałatkę pełną zdrowych składników, a jako deser – zdrowe kulki przygotowane  z bananów, wiórków kokosowych, migdałów i rodzynek. Mniam!

Rodziców, nauczycieli oraz uczniów zachęcamy do korzystania z przydatnych porad znajdujących się na stronie internetowej Zielonej Krainy. Można tam tez odnaleźć przepisy przepysznych, a przede wszystkich zdrowych dań i deserów!

Serdecznie dziękujemy organizatorom za przeprowadzone warsztaty!

Wspólne zdrowe śniadanie w klasie 2c ( 23.11.2016)

Zdrowe śniadanie i sałatka owocowa to jeden z punktów akcji promującej zdrowie w naszej szkole. Uczniowie klasy 1a i 2c sami przygotowali zdrowe śniadania z przyniesionych produktów z domu. Tego dnia chłopcy i dziewczęta poznali również piramidę zdrowego żywienia, a na deser zamiast słodyczy zjedli sałatkę owocową. Mamy nadzieję, że od samego patrzenia wszyscy pobiegniecie do kuchni przygotować coś zdrowego do jedzenia 🙂